Molins Molins

Hyllningsträdgård

Molins

”Trädgård är som att måla en tavla i levande material; den måste målas med stora penseldrag och i harmoniska färger. Den ska vara praktisk och lättskött för sin ägare och utstråla sensualitet och själ. På vintern ser man om en trädgård är riktigt bra för då kommer strukturen fram. Den ska vara lika vacker hela året runt.”

Heidi Palmgren

 

År 1961 hölls utställningen Uterummet på Norrviken. Ulla Molin stod i centrum för denna publiksuccé.  Delar av utställningen permanentades, men under årens lopp har trädgårdens strukturer förändrats. Det var tid för förnyelse! Uppdraget att skapa ett nytt rum i Ulla Molins anda gavs med den äran till Ulla Molin-pristagaren Heidi Palmgren. Med sitt långvariga samarbete och sin vänskap med Ulla Molin, är hon helt rätt person att föra Molins estetiska arv vidare och samtidigt lyfta in det i vår tid.

Ullas Molins relation till Norrvikens trädgårdar går långt bak i historien. Hon började nämligen sin trädgårdsbana med att utbilda sig på Apelryds trädgårdsskola, Nordens första trädgårdsmästarutbildning för kvinnor. En utbildning som Norrvikens grundare Rudolf Abelin under decennier starkt engagerade sig i.

Ulla Molin, 1909-1997, var journalist, författare och trädgårdsarkitekt, född i Kattarp, bara några mil från Norrviken. Hennes gärning och tankar om trädgård har varit mycket viktiga för utvecklingen av den moderna svenska trädgårdskaraktären. Liksom Rudolf Abelin hämtade hon mycket inspiration från den engelska Arts and Crafts-rörelsen. Hon var en föregångare inom den moderna, funktionalistiska villaträdgården; välbekant för oss idag, men helt nyskapande på 60-talet.

Heidi Palmgrens blick för trädgårdens struktur och hennes signum med golv, väggar och tak intresserade Ulla Molin, och de kom att arbeta tillsammans i flera projekt.

Heidi Palmgren har skapat Molins på Norrviken – en hyllningsträdgård till Ulla Molins formspråk, inlyft i vår samtid. I trädgården finns bland annat ett hönshus med gård och sprättande glada höns, en vacker sittvrå för dagar då man söker lä och en lundmiljö- en självklarhet i en trädgård tillägnad Ulla Molin.