v 18-23 v 18-23

Trädgårdskalender

v 18-23

Som ett yrvaket uppvaknande känns denna tid på året. Ljuset och fåglarna väcker oss och naturen gör piruetter för att fånga vår uppmärksamhet. Det är fullkomligt makalöst vackert. På Norrviken gör närheten till naturen sig extra påmind och havet av vitsippor och narcisser väller ner från åsen och landar tvärt ner i den blommande Körsbärsträdgården. Här planterades ett tjugotal olika sorter körsbärsträd på 1980-talet. Glanskörsbärets, Prunus serrula, vackra stam skiner som koppar i solen och mellan marken och den blå himlen är det ett rosa-vitt eldorado av blommor.

Magnoliorna i branten upp mot Vattentemplet håller sig på avstånd. Det känns som att de vet att de utan konkurrens ändå är vårens självskrivna primadonnor. Blomknopparna spränger ut ur de ludna kostymerna för att under en snar tidig morgon slå ut. Därefter kommer blomsterkornellen, kanske lite mer anspråkslös men låter oss njuta under en längre tid.

Mer modest känns rhododendron som lite sporadiskt har börjat blomma för att längre fram i maj täcka Romantiskaträdgården och ravinen i ceriserosa.  Intill Erikshus, parkens nya växthus växer buskpionerna, Paeonia suffruticosa, sig stora och i slutet av maj vecklar de ut sina knoppar till tallriksstora blommor. Doften är magisk, kraftig med inslag av liljekonvalj eller ros.

Det bästa till sist, i början av juni blommar Norrvikens rariteter näsduksträden Davidia involucrata var. vilmoriniana. Dessa träd anses vara bland världens vackraste och mest spektakulära träd. På Norrviken växer det ett flertal som förför oss med stora vita stödblad likt näsdukar som asymmetriskt fladdrar på tork i vinden. Fråga i receptionen så berättar vi var de finns.

“Varje vår är den enda våren, en oändlig förvånan.” – Ellis Peters