VÅRVINTER
V. 9-12

Vårvinter trädgården

Snö, töväder, sol, frost, 8 grader, storm eller regn… Den skånska vårvintern är inte lätt, så de flesta växter gör sig bäst i att inte visa sig än på ett tag. Men när längtan är större än parkens tydliga vårtecken kan man glädja sig åt trollhasseln som vissa år redan kan ha blommat i flera veckor ihop med kejsarolvon. När trollhasseln sätter i gång är frågan vad man upptäcker först, dess intensiva blomfärger eller den söta doften som kan noteras på minst lika långt avstånd som det visuella.

Parkens stomme, alla träd, buskar och häckar står nakna, grenverk och stammar blir arkitektoniska gestalter. Just nu är det snudd på omöjligt att föreställa sig den totala förvandlingen av vår park som snart kommer ske. Växternas kraft får en på fall varje vår.

Det är även nu som vinterståndarna från föregående säsong börjar hänga och förlora sitt skönhetsvärde. I slutet av vårvintern börjar vi på Norrviken städa i både rabatter och våra mer naturliga områden. Vi klipper tillbaka det som ligger mot backen eller det som förlorat sin form så som exempelvis prydnadsgräs, lavendel, höstsilverax och astilbe. Några få löv och lite bös får ligga kvar, som sedan täcks med ett lager ny kompost. Både rabatter och trädgårdsmästare är nu redo för ytterligare en växtsäsong.

På jakt efter vårtecken

Magnoliaknoppar

Magnoliaknoppar

Få växter har så spektakulära vinterknoppar som vissa magnolior. Dess håriga knoppfjäll skyddar mot vädrets makter genom hela vintern så att de känsliga blomknopparna där under möter våren på ett tryggt sätt.

Julros - vinterns juvel

Julros – vinterns juvel

Den vanliga julrosen kan blomma redan innan jul och är en gammal kulturväxt som funnits i Sverige sedan 1600-talet. Andra arter såsom hybridjulros blommar i regel senare. Denna vintergröna lundväxt förgyller med sina bedårande blommor, i allt från svavelgult till mörkaste röd, under en tid då trädgården behöver det som mest.

 

vårlökar börjar titta fram

vårlökar börjar titta fram

Varje höst sätter vi många vårlökar av olika sorter här på Norrviken för att salutera våren och välkomna våra gäster på bästa sätt. Nu under vårvintern gläds vi åt att se dom börja sticka upp lite överallt i trädgårdarna.

Vårvinterns trädgårdstips

Beskärning av träd

VÅR
V. 13-17

Vårens första tecken

Våren är i antågande och det gäller att hänga med. Inledningsvis brukar några få växter ta täten i vårens flor och försiktigt smyga igång, liksom för att testa sina nya vingliga ben. Men i slutet av perioden så kan det hända väldigt mycket på kort tid.

En del av parkens träd och buskar blommar på bar kvist vilket ger ett lätt och förtrollande intryck. Några träd som gör det är våra tidiga körsbärssorter av tokyo- och vårkörsbär i Körbärsträdgården och Japanska trädgården. Tillika har en del av våra praktmagnolior börjat skaka av sina håriga knoppfjäll och börjat bekänna färg, från renaste vitt till mörkrött.

I Tors park har kejsarazalean börjat veckla ut sina intensivt cerise kronblad. I Japanska trädgården lyser skenhasseln med blekt gula blommor och pimpernöten i rosa. Det kan även hända att en och annan rhododendron, av solen och värmen, lockats till en tidig men sparsam blomning.

Vårflor

Våra krukor och rabatter är fyllda av blågröna blad och uppsvällda knoppar som snart kommer att explodera i allsköns färger. I gräsmattorna tittar förvildade dvärg- och vildtulpaner upp. För naturens vårflor är det bråda tider, att hinna blomma och sätta frö innan alla träd och buskar blir lövade och sluter sitt gröna tak över marken. Vitsipporna fyller slänterna upp mot åsens vilda natur.

Lövsprickningens tid

I slutet av april är den stora lövsprickningens tid. Det vore inte svårt att fylla en hel bok med fotografier på bristande knoppar och blad som sträcker ut sig efter sin långa vila. En skönhet som stundtals är i paritet med blommornas prakt, både sett till bladform och färg. Beskrivningen passar väl in på våra pioner, rönnar, katsura, häggmispel, trollhassel, hägg och ormbunkar.

Vårtecken i trädgården

Vitsippor

Vitsippor

På Norrviken gör närheten till naturen sig extra påmind och havet av vitsippor väller ner från åsen. Ta gärna en promenad längs Abelins slinga och njut av dessa vita skönheter.

På bar kvist

På bar kvist

Spana efter våra tidiga körsbär och andra träd och buskar som blommar på bar kvist. Körbärsträdgården, Magnolialunden, Japanska trädgården och Tors park har scenen.

Katsura

Katsura

Katsurans nya bronsfärgade blad lyser nere i  Japanska trädgården och Tors park. Dess försynta blomning strax innan ger även katsuran ett svagt rosa skimmer.

Vårens trädgårdstips

Rosvägg

Försommar
V. 18-23

Ljuvliga försommar

Som ett yrvaket uppvaknande känns denna tid på året. Ljuset och fåglarna väcker oss och naturen gör piruetter för att fånga vår uppmärksamhet. Man vill nästan be om att få stanna tiden en stund för att hinna njuta av allt som sker. Vårens löfte har infriats, brisen är ljummen, fåglarna kvittrar, insekterna surrar och doftande blomblad strösslas i vinden.

Försommarens blomstertid

Äppelträden står prydligt i rader och hälsar alla gäster välkomna i ett vit-rosa skimmer under promenaden in i parken. De flesta magnolior står nu i blom och marken fylls snabbt av dalande blomblad i rosa och vitt. Alla körsbärsträden tävlar i blomvillighet och i Körsbärsträdgården får påfåglarna snällt nöja sig med en andra plats i vem som för stunden får mest uppmärksamhet.

I entrén till Tors park sker nu en färgexplosion av blommande azaleor och rhododendron från mitten av maj och perioden ut. Rosa, rött, gult, orange, lila och vitt blandas med olika bladformer och texturer från djungelns grönska.

Både Romantiska- och Vattenträdgårdens pampiga inramning med höga rhododendron har börjat spricka upp i cerise färgklickar på sina ställen, i sin annars lite dämpade och statiska städsegröna karaktär.

I slutet av månadsskiftet byter rabatterna karaktär och skepnad, vårfloret ersätts med sommarfloret som ges gott om tid, sol, vatten och kärlek till att både fylla rabatter med skönhet och besökare med glädje.

Näsduksträd

Det bästa till sist, i början av juni blommar Norrvikens rariteter näsduksträden Davidia involucrata var. vilmoriniana. Dessa träd anses vara bland världens vackraste och mest spektakulära träd. På Norrviken växer det två praktexemplar, ett intill Vattenträdgården och ett i Tors park, som förför oss med stora vita högblad likt näsdukar som asymmetriskt fladdrar på tork i vinden.

Försommarens ljuvligheter

Näsduksträd

Näsduksträd

Norrvikens mest spektakulära träd blommar nu och för en kort stund stjäl de uppmärksamheten från resten av parken. Ett ovanligt träd som inte liknar något annat.

Magnolia

Magnolia

I parken finns ett större antal magnolior utspridda på flera områden. Allén med japansk magnolia i Vita trädgården, praktmagnolia samt en väldoftande göteborgsmagnolia i Magnolialunden. I Japanska trädgården och Tors park kan du njuta av junimagnolia och andra storvuxna magnolior.

Körsbärsträdgården

Körsbärsträdgården

Genom Tor Nitzelius planterades 30 olika sorters körsbärsträd på 1980-talet. Beståndet är en blandning av smäckra kultivarer och vildarter. Träden står i olika öar med uppsläppt högt gräs och på marken syns ett blått skimmer av först vårstjärna och sedan engelsk klockhyacint.

Försommarens trädgårdstips

Förnyad blomning

Pincering av tallar

Växtstöd

Sommar
V. 24-33

Sommarens blomsterprakt

Sommar, en tid då det är en ynnest att bara finnas till. En tid då många spenderar mer tid tillsammans och njuter av varandra sällskap. Ett bra tillfälle att göra det på är att åka till Norrviken och uppleva vår vackra park i sin allra bästa sommarskrud.

Under början av sommaren börjar sakteligen alla nya späda skott och blad lämna sina juvenila färger bakom sig och ta sig an säsongsfärgerna. Det är nu de börjar visa upp sin riktiga mångfald i fråga om textur, storlek och bladform. De tidiga sommarblommorna skänker extra blomprakt medan de sena håller på att växa till sig och rabatterna sluter sig och blir täta och lustfyllda. Vidare i juli och augusti är det perennerna som får ljuda. Dagliljor, hostor, kantnepeta, astilbe, veronikor, lavendel, salvior och irisar i en enda välstämd orkester. Ett moln av väldoft ligger tjockt över renässansens östra del då de fantastiska kungsliljorna spirar upp mellan buxbomskloten.

En underbar tid då man inte behöver fundera på vad man ska göra, ut och njut av vad trädgård och natur har att erbjuda. Allt är serverat.

Rhododendron, horstensior & korneller

Om försommarens blomningsdivor bestod av magnolior, körsbärsträd och azaleor så är det nu rhododendron inledningsvis i perioden som på allvar tar över den rollen. Rhododendron är ett viktigt inslag för hela sceneriet vid på Vatten- och Romantiska trädgården samt ravinen ner mot Japanska trädgården, såväl vid blomning men även som en vintergrön struktur.

Vår Vattenträdgård skänker fägring under en lång tid. När rhododendronsäsongen börjar lida mot sitt slut så tar i stället hortensiorna vid att börja blomma. Först lite försiktigt i lime-färgade toner som sedan övergår till mer och mer intensiva färger av rosa och blått. En sagolik syn som nästan bara blir bättre mot sensommaren.

Norrvikens alla korneller blommar även nu med stora rent vita blommor i Vita trädgården, Vattenträdgården och kring Erikshus. Rabatterna i anslutning till Erikshus är som bäst i denna period, där skira och luftiga intryck från perenner blandas med överdådiga och tunga pionerna.

Sommarens höjdpunkter

Rhododendron

Rhododendron

Våra rhododendron sätter färg på stora delar av Norrviken, alltifrån vitt till violett. Besök Vatten- och Romantiska trädgården och vik sedan av ner i ravinen och under bron som tar er ner till Japanska och efter det entrén till Tors park för maximal rhododendron-rekognosering.

Perenner

Perenner

Blommande perenner lyser upp våra rabatter som allra bäst just nu. Extra spänst och färg efter ett tacksamt sommarregn. Utöver alla trädgårdsmästare på Norrviken så finns det även en miljon hårt arbetande bin. Vi älskar surret från bina och väljer aktivt växter med stor attraktion för diverse olika pollinatörer, både vilda- och odlade pollinatörer.

Vattenträdgården

Vattenträdgården

Ett av Norrvikens mest populära inslag om sommaren, Vattenträdgården i ett rosa och blått skimmer av hortensior. Vattenträdgården blev Rudolf Abelins sista anläggning på Norrviken.

Sommarens trädgårdstips

Pincering av fruktträd

Beskärning av rosor

Klippa häck

Förökning av blåregn

sensommar
v. 33-38

Sensommar elegans

I vattenträdgården prunkar hortensiorna fortfarande. De klara färgerna i rosa och blått har nu mattats av och fått ett mer sobert intryck. Få växter som hortensian har ett sådant långt prydnadsvärde och används flitigt både till snitt och som dekoration utöver som planterad buske.

Sensommarblommorna spelar ut sina kort med ett mer dämpat uttryck än sommarens annueller men med stor elegans. Rabatterna i den övre tväraxeln är fyllda med fluffiga och yra moln av blommor ihop med stabila spiror. Förr även kallad för Abelins väg, Norrvikens skapare, sitter hans byst avbildad på en kulle mot åsen och blickar ut mot både blomsterfägring och Laholmsbukten.

Dahlior

Sommarblomsplanteringarna skulle kunna föras på tal varje dag men en del sommarblommor når sin absoluta kulmen kring sensommaren. Få växtslag kan mäta sig med sommarblommornas blomvillighet och prakt. Deras självklara drottning tillskrivs dahlian, som finns i allsköns färger och former. Dahliorna växer sig bara vackrare och vackrare genom säsongen och hejdas inte i sin prakt förrän första frostnätterna i oktober. Ett markant skifte för växterna och trädgårdsmästarens sysslor.

 

Sommarens avslut

Kvällssolens släpljus gör färgerna allt mer mättade och i Japanska trädgården börjar de första höstfärgerna göra sig påminda. Perenner som vaxklockan, skogsaster, höstsilverax och höstanemonen väntar ännu lite med att få börja avsluta sommarens blomsterprakt och starta hösten.

 

Sensommarens höjdpunkter

Hortensia

Hortensia

I vattenträdgården sjuder än hortensian livligt fast något mattad av sommarens hetta.

Sommarblommor

Sommarblommor

De säsongsbetonade sommarblomsrabatterna når nu sin kulmen, dahliorna är sensommarträdgårdens äkta primadonna.

Tväraxeln

Tväraxeln

Även kallad Abelins väg, långa perennrabatter mellan fiskgjusemonumentet och Abelins byst.

Sensommarens trädgårdstips

Sporrbeskärning

Höst
v. 39-48

 

Ett färgsprakande Norrviken

Rikta blicken mot trädgårdens huvudstomme, det vill säga dess träd och buskar. Nu börjar flera av parkens växter anta vackra höstfärger så som lönnar, katsuror, azaleor, ginkgo och tulpanträd. Japanska trädgården och Körsbärsträdgården sprakar lite extra höstfägring i röda och orangea toner.

I slutet av oktober har löven börjat falla och körsbärsträdens lysande löv ligger dekorativt kvar på marken en stund. Lika vackra är de knallgula bladen hos tulpanträd och ginkgo som är bland de sista att få höstkänslor.

Höstblommor

Sommarens dahlior fortsätter att blomma som om de inte visste att ordet höst fanns. Det går fortfarande även att hitta flera perenner som pryder sina platser, så som höstanemoner, skogsaster, nepeta, silverax, vaxklocka och skugglilja. En del perenner som lämnas kvar orörda kommer dessutom bilda vackra vinterståndare genom den nakna perioden. Även många prydnadsgräs står sig som gyllene fondväggar fram till vårvintern. Så låt sekatören vila i hölstret.

 Dags att sätta vårens lökar

Det är nu under hösten som det är dags att göra rum för våren. Att plantera på hösten har många fördelar; marken är fuktig, luften är varm och aktiviteten i jorden är fortfarande väldigt myllrande. Växterna etablerar sig bättre och trädgårdsmästaren behöver inte lägga ner samma energi på dem som under en vårplantering. Någon dag under hösten brukar all Norrvikens personal samlas med varsin handspade och glatt humör, vårens lökar ska nämligen få komma ner i jorden. Det brukar alltid bli en speciell dag med gemenskap och mycket skratt. Och såklart, en och annan drömsk tanke mot vårens spirande underverk.

Ytterligheter – hösten blandar högt och lågt

På en promenad genom Norrviken längs Äppelträdgården får man inte glömma att stanna upp och beskåda åsens mäktiga vy. Hela parken ligger vackert beläget vid Hallandsåsens nordliga fot, skyddad från sydliga och västliga vindar.

Och det är någonstans här, efter de mäktiga bokarna har börjat tappa sina bruna löv, som den charmiga delen av hösten med alla höstfärger, soliga och friska dagar tar slut, det är nu det vänder och förfallet hamnar på fel sida om vad som är charmigt. Nu är det hög tid att städa bort det som blivit kladdigt och mjukt.

Höstens fägring

Höstanemoner

Höstanemoner

I trädgården lyser höstanemonen vit i det tilltagande kvällsmörkret. I tväraxeln och den lilla trädgården växer vita höstanemoner. Framför Victoriahuset växer en variant med ljuvligt ljusrosa blommor.

Dahlior

Dahlior

Sommarens dahlior fortsätter att blomma som om de inte visste att ordet höst fanns. De står sig ståtliga och vackra i parkens rabatter fram till årets första frost anländer.

Japanska trädgården

Japanska trädgården

En färgexplosion utan dess like i höstens alla färger. I Japanska blandas mustiga höstfärger med de städsegröna växterna, i bäcken hörs ett ständigt porl och luften är fylld med katsurans ljuvliga doft av spunnet socker.

Höstens trädgårdstips

Beskärning av buskar

VINTER
V. 49-8

Vinterblommare

När frosten biter sig fast och parken är inbäddad i vitt kan du på din vinterpromenad mötas av våra tappra vinterblommare som vid milda vintrar kan starta sin blomning relativt tidigt. Två växter i den kategorin är trollhasseln med sina solgula tofsiga kronblad och kejsarolvonets rosa, ljuvligt doftande blommor.

Städsegröna växter

Vintern är en period då det ofta är lugnt och stilla i parken. De flesta växter har nu intagit sin vintervila efter att ha dragit tillbaka så mycket kraft och energi de kunnat innan löven falnat. Nu bidar de sin tid, i väntan på mer gynnsamma tider. Men det är inte alla träd och buskar som tappat sin lövade kappa. Så här års är de städsegröna växterna desto mer framträdande och man påminns om deras värdefulla existens i avseende att ge struktur och form året om.

Delar av Norrviken såsom Barockträdgården, Vattenträdgården och Romantiska trädgården är ytterst beroende av de städsegröna växterna. Väldiga träd av tall, gran, hemlock, cypress, idegran och thuja blandas med rhododendron och lagerhägg på marken. I Japanska trädgården och Tors park hittar man andra inslag av städsegröna växter såsom exempelvis mahonia, bambu, hiba, brödgran och cryptomeria. Slutligen och inte att förglömma, alla våra formklippta buxbomshäckar som också utgör viktiga stommar i parken.

Vinterträdgården

Även om parken är stängd så är det fortfarande mycket kvitter och tjatter. De övervintrande fåglarna, i fluffiga kostymer, hoppar nyfiket efter trädgårdsmästaren när denne påtar i jorden i hopp om att det ska dyka upp något spännande under den frusna ytan. Ekorrarna studsar fram och tillbaka mellan sina hemliga vintergömmor som är fyllda av nötter och frön.

Vintern kan tyckas vara trädgårdsmästarens mest lugna tid men i själva verket så är det bråda dagar. Det är nu allt ska ske, allt det där som inte hinns med under de andra årstiderna. Mycket ska planeras och förberedas. Det är även nu alla projekt ska genomföras så att sommarens sysslor mest kan komma bestå i att underhålla och vårda. För det är kanske vår viktigaste funktion, att underhålla och vårda vår fantastiska park så att Norrvikens kulturhistoriska värden även kan glädja och berika våra besökare i framtiden.

Tappra vinterblommare

Kejsarolvon

Kejsarolvon

Viburnum farreri, en tapper vinterkrigare som blommar i ljuvligt svag rosa under januari – april. Norrvikens Kejsarolvon hittar du i japanska trädgården.

Trollhassel

Trollhassel

I Japanska trädgården blommar den kinesiska trollhasseln, Hamamelis mollis. Vinterns bästa doft utöver julens alla dofter och i särklass vinterns största konstnär.

Snödroppar

Snödroppar

Den vanliga snödroppen, Galanthus nivalis, är en av de första blommorna att visa sig på året. Dess vetenskapliga artnamn betyder ungefär “Med mjölkvit blomma, växer vid snö.” Ganska träffande.