Skogens år 2021

Förtrollande och vild, på samma gång trygg och omslutande. Skogen är själva ursprunget i Norrvikens trädgårdar. Rudolf Abelin hämtade inspiration från resor i världen, men när han skapade sina trädgårdar var det alltid i samspel med naturen runt om. Skogen skulle vara synlig och en viktig del. De fria siktlinjerna genom Norrvikens olika rum gör att gränserna blir flytande, och trädgården blir en del av skog och hav. Mötet mellan det elegant anlagda, det vältuktade och de öppna gläntorna däremellan, skapar Norrvikens unika magi.

Välkommen till skogens år!

Parken

Abelin valde barrväxter

För över hundra år sedan satte Rudolf Abelin igång arbetet med att mejsla fram sina stilträdgårdar. Det innebar att en mångfald av exotiska växter nu fick ta plats i den åldrade bondgården Lilla Båstad. Mest utmärkande och karaktärsskapande var alla barrträd som i dag bidrar till stommen i trädgården.

Abelin valde barrväxter

Mat och odling

Ett vilt skafferi i skogen och köksträdgården

Skogen upp mot åsen är ett vilt skafferi och står redo att bjuda på smakupplevelser lika härliga för sinne som gom. I år kommer köksträdgården bland annat visa upp en vildare palett av grönsaker och blommor. Här har vår trädgårdsmästare tillsammans med Orangeriets kockar planerat delar av årets grödor som efter skörd noga utvalt presenteras på menyn i restaurangen.

Orangeriet
Ett vilt skafferi i skogen och köksträdgården
Rikt fågelliv

Rikt fågelliv

Fågellivet är påfallande rikt här på Norrviken – och det över hela året. Här stiger tranorna högt över åsen innan de bestämmer sig för att fortsätta sin resa norr eller söderut. Vid de mindre vattenfallen stannar forsärlan medan rödhaken och ormvråken följer arbetet i trädgården med stor nogsamhet.


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/norrvik1/public_html/wp-content/themes/norrvikenbastad/template-parts/block/content-info-boxes.php on line 37
Boplats för fler fåglar

Boplats för fler fåglar

Sedan två år tillbaka genomför vi ett ”holkprojekt” där syftet är att få fler fåglar att bosätta sig, häcka och åter-vända till Norrviken. Detta för att råda bot på bristen av befintliga boträd i skogen och parken. Vi har hitintills satt upp cirka 100 olika fågelholkar.

Kattugglor som jobbar extra

Kattugglor som jobbar extra

Kattugglorna är vi extra måna om. Ugglorna hjälper oss att reducera antalet smågnagare som går hårt åt våra nyplanterade perenner och blommor. Även de har fått nya holkar.

utställning

Tre konstnärer tolkar skogens år

Skogens år tolkas av tre konstnärer på Norrviken. Banbrytande konstnären och designern Bea Szenfeld har skapat en skimrande och magisk vägg helt täckt av silverblommor.

I blomsterhavet framträder tydliga gestalter, silver-dockor. Illustratören och blomsterkreatören
Gunnar Kajs starka kärlek till skogen visas i förtrollande blomsterinstallationer och skulptör Karin Wibergs svävande luftandar befinner sig alldeles ovanför marken. I sällskap med hennes väsenslika skogsdjur lockar de in till naturens hemliga stigar.

28 maj – 19 spetember

Tre konstnärer tolkar skogens år