Vivor & Divor Vivor & Divor

Aktuellt

Vivor & Divor

Datum: 6 april – 28 maj

Vårblommor med aurikelteater

Vårens vivor och divor lyser på en egen scen i växthuset Erikshus. Det fina med vivor är att de pryder trädgården tidigt på säsongen, vilket också gett blommorna det gemensamma släktnamnet primula, som betyder den förste på latin. Som små primadonnor tar de plats, och sträcker kronbladen mot solen.

En av våra mest älskade primulor är gullvivan vars solgula färgprakt lyser upp omgivningen ”från svalans ankomst till granens blomning”, som Linné skrev 1755. Gullvivan är en varm, trygg och godhjärtad individ. Praktisk och pålitlig. Den tar plats tillsammans med vårens andra stjärnor på den aurikelteater som flyttar in i Norrvikens växthus.

Fenomenet aurikelteater har sina rötter i Belgien och Frankrike under 1600-talet då man visade upp och skyddade de tidiga vårblommorna i enkla skåp. Under årens lopp blev skåpen alltmer utsmyckade och påminde om små teaterscener. Under 1800-talets England var det en utbredd hobby att skapa en aurikelteater med vårens vackra vivor – något som är på väg tillbaka! Allt du behöver göra är att luta en stege mot en skyddad vägg och fylla den med små krukor, eller hänga upp skåp så de små blommorna får skydd för vinden. 

I Erikshus inleder de tidiga små divorna säsongen på sin egen teaterscen – och det med bravur. Välkommen att inspireras och fascineras av trädgårdens kanske stoltaste färgklickar.

Tid

Under parkens öppettider

Plats

Erikshus

Pris

Ingår i entréavgift
Dagsentrè vuxen: 160 kr
Barn 0-18 år: fri entré
Passa på att köpa ert säsongskort och njut av Norrviken hela säsongen för endast 290 kr