Fotoutställning med Fernand Fonssagrives Fotoutställning med Fernand Fonssagrives

Evenemang

Fotoutställning med Fernand Fonssagrives

Datum: 5 September – 29 September

En av de första fotograferna som formade det som kom att bli ”Beauty Photography” Fernand Fonssagrives och som än idag kan betraktas som en av de bästa.

Parisian Fernand Fonssagrives flyttade vid 18 års ålder till Amerika för att bli dansare, återvände tre år senare till Europa för militärtjänstgöring och det var när han därefter ingick i ett danskompani som han träffade sin blivande fru svenska dansaren Lisa Bernstone (senare Fonssagrives). När Fernand tvingades avsluta sin danskarriär på grund av skador efter en dykolycka gav Lisa honom en Rolleiflex.

-”It became part of my body.” 

Och tillsammans inledde Fernand och Lisa en otrolig karriärsresa.

Fernand var under en period den bäst betalda fotografen i New York, och Lisa Fonssagrives den mest eftertraktade modellen. Lisas eleganta, skulpturala form var en konstant inspiration för Fonssagrives, Om han fotograferade henne lekandes utomhus eller i en studio som experimentellt dränktes i skuggor för att definiera konturerna av människokroppen. De unga paret gick senare skilda vägar (Lisa Fossagrives gifte sig med fotografen Irving Penn för vem hon också blev en stor inspirationskälla),

Fernand Fonssagrives anlitades av alla de stora modemagasinen Vogue, Harpers’ Bazaar, Town & Contry och många fler innan han tröttnade på reklambranschens kreativa begränsningar och valde att omskola sig till skulptör (som sin far).

“My objective was to try to understand what life was all about and to be free. And there’s no place you can do that but in America. This is why I am here – this passion to be an individual. It is possible in America, despite all these miserable trends. But you have to buck the system at times.” 

Fernands otroliga fotografier är ett kompromisslöst bevis på en man som verkligen levde sina drömmar i strävan efter lycka, skönhet och frihet. Han fångade dem alla, på bild.

Fernand Fonssagrives kan kanske betraktas som en glömd skatt som hamnat i skymundan bakom Irving Penn och Richard Avedon.

Vi är stolta att få bjuda på denna skattkista fylld till bredden. Utställningen är ett samarbete med The PhotoGallery www.thephotogallery.se

Tid

Kl. 10 -17 onsdag – söndag.

Plats

Villa Abelin

Pris

Entré 120 kr/ vuxen, årskort gäller.