Hanna Wendelbo-Hansson Hanna Wendelbo-Hansson

Mönsterformgivaren

Hanna Wendelbo-Hansson

Hanna är mönsterformgivare med passion för blommor och blad. I år håller hon workshops, skapar svävande trädkonst i vår Barockträdgård.

Påfågeln

”Påfåglar är majestätiska djur, nästan som ur en fantasi! När jag var liten åkte min familj på en litterär resa Sverige runt där vi bland annat besökte Selma Lagerlöfs ”Mårbacka” där påfåglar gick fritt i trädgården. Jag fascinerades av historian om att denna paradisfågel hade befriat Selma från sin förlamning som liten och så fort jag ser påfåglar så landar jag i tanken som fastnade i mig som barn och fyller mig med respekt och en känsla av frihet.

Att få gestalta Norrvikens påfågel med hjälp av material från de majestätiska cypresserna som finns på flera ställen i parken och med katsurans nykläckta blad kändes helt rätt. Ansiktet på påfågeln är ett bokblad, näbben kommer från ett bokollon och det dekorativa huvudet toppas av delar från allium.”

Påfågeln

Koi-fiskarna

”Min mamma var lärare i Båstad och sedan jag var riktigt liten har jag firat varje skolavslutning på Norrviken. Som avslutning på skolåret bjöds hela lärarkåren på jordgubbstårta i orangeriet och då fick jag och min syster följa med. Med magen full av jordgubbstårta gick vi ut i trädgårdarna på upptäcktsfärd, medan mamma satt och pratade färdigt med sina kollegor över kaffet. Vi sprang upp och ner för trapporna i den japanska dalen och fram och tillbaka till spegeldammen. Hela kroppen var fylld av lycka och sommarglitter och vi var så fina i våra nya, hemmasydda kläder och skor. I dammen simmade fiskarna och i vattenytan speglades himmeln med sol och molntussar. Frihetskänslan var total och det ville jag fånga i denna bild. Koi-fiskarna är skapade med hjälp av katsura, plisserade blad från bok, körsbärsblommor och släta, genomskinliga blad från vresbok.”

Koi-fiskarna

Parasollet

”2018 är ett hyllningsår till den romantiska stilträdgården på Norrviken. Det är året då man lyfter den romantiska eran och allt vad den stod för. Det kan vara kärleken till en plats eller till naturen, eller en faktiskt romantisk handling. Att strosa tillsammans under samma paraply eller parasoll är en ömhetsbetygelse i japansk tradition. Norrviken är även den mest romantiska platsen jag kan tänka mig för att fira kärlek och ha bröllop, därför valde jag att skapa denna bild som en symbol för kärleken. Bilden är skapad av körsbärsblom och hortensia, båda blomster som är stark förknippade med Norrviken. Körsbärsblomningen är underbar att uppleva på våren och på sensommaren måste man åka tillbaka för att uppleva hortensiornas prakt!”

Parasoll

Världen i en trädgård

Rudolf Abelin fann platsen Norrviken 1905 med en vision om att skapa ett levande trädgårdsmuseum. På platsen anlades 7 stycken olika stilträdgårdar i helt olika stilar och uttryck. Han startade även odling av äpplen, päron och hassel som skulle stå för finansieringen av trädgårdarna. Apelin var en framstående pomolog och vann priser för sina odlingsmetoder. Han åkte jorden runt för att finna nya spännande växter till trädgårdarna.

Med hjälp av alla olika sorters blommor och blad från trädgårdarna illustrerar jag jordklotet som Abelin sökte av för att finna odlingsvärda växter till vårt speciella nordliga klimat. Runt jordklotet har jag placerat till synes dött och visset material. Men det är dessa små kottar, fröer och kapslar som bär ett löfte om det som komma skall. Med hjälp av jord, vatten och värme kan de börja spira och bli starten på nytt liv.”

Världen i en trädgård